Pensionsavtal för egenföretagare

Den som har ett eget företag har inte tjänstepensionsavtal på samma sätt som de som är anställda vid ett företag har. Den egna företagaren måste istället komma ihåg att pensionsspara mer på egen hand.

Den allmänna pensionen gäller för alla, även den som är egen företagare och den som inte har arbetat. Denna del av pensionen ökar dock med hur mycket pengar man tjänat om man arbetat. Allmän pension delas upp i inkomstpension och premiepension.

Den del som betalas ut genom pensionsavtal är alltså den som egenföretagare missar. Denna betalas ut av arbetsgivaren enligt speciellt pensionsavtal som gäller för just den branschen eller det företaget. Arbetsplatser som inte har något kollektivavtal kan också vara en risk för den som arbetar där att inte få någon pension via pensionsavtal.

Det som kan vara avgörande för den som är egen företagare utan pensionsavtal är det egna pensionssparandet. Det kan vara svårt att veta hur mycket man behöver spara utan pensionsavtal, men några saker som är viktiga att tänka på är dessa: ålder, inkomst, hur mycket man önskar sig i pension och hur långt man har kvar innan pensionen när man börjar spara. Undersök hur det ser ut just för dig innan du börjar spara så kan du få ut mer av ditt sparande.