Personligt ombud – hur du får kontakt

Det är inte alltid lätt att ta steget och ringa ett samtal och berätta att du behöver hjälp. Hjälp finns alltid att få men det kanske inte alltid är så lätt att hitta rätt heller. För personer med psykiska funktionsnedsättningar finns det personligt ombud som går att få hjälp av utan att behöva en remiss som berättar att du behöver hjälp.

Du behöver inte heller gå via socialtjänsten eller psykiatrin för att nå ett personligt ombud. Du kan själv ta kontakt med dem om du känner att du behöver extra stöd i vardagen. Personligt ombud finns till just för att stödja dig med psykiska funktionsnedsättningar och du kan få stöd av kunnig personal som hjälper dig att bli mer självständig.

Vill du själv ta kontakt med personligt ombud kan du vända dig till din kommun. Personligt ombud är en tjänst som alla kommuner i Sverige erbjuder. Har du svårt att ta kontakt själv så kan du ta hjälp av socialtjänsten eller psykiatrin. De kan hjälpa dig kontakta kommunen och har du haft tidigare kontakt med socialtjänst eller psykiatrin kan de även berätta mer om din situation och varför du skulle behöva ett personligt ombud.